Manapság nagy divatjukat élik az úgynevezett mártogatósak. Számtalan variációja létezik a legjobb azonban az bennük, hogy előre elkészíthetők és viszonylag hosszú ideig eltarthatók.
Ez a változat eredetileg az erdélyi fatányéros kiegészítője volt azonban fogyaszthatjuk bármilyen sűlt, vagy grillezett húshoz egyaránt. Aki szereti tehet bele őrölt csípős-, vagy apróra vágott csilipaprikát is.
Intenzív íze miatt óvatosan bánjunk vele!
Muzsdély /fokhagymás öntet/
Egy nagy fej fokhagymát nagyon apróra lereszelünk. Egy kisebb üvegtálkában elkeverjük csipetnyi sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, majd felengedjük ½ dl meleg vízzel és egy evőkanál olajjal legjobb az olíva, de a bármely másik is megteszi.
Jól összekeverjük, az ízeket hagyjuk alaposan összeérni. A kész flekken mellé kínáljuk ezzel locsolgatjuk a húst.
Nem gond ha marad belőle hűtőszekrényben jól tárolható, de jól zárható edényben tároljuk!